Kobarid

Informacije o postaji

O vremenski postaji PGD Kobarid

Vremenska postaja beleži podatke od leta 2021. Postavljena je na vrhu stolpa gasilskega doma Kobarid. Višina od tal je približno 18 metrov. Izpostavljena je vetru z vseh strani, najbolj odprti strani sta smer vzhod-zahod.
Podatki s postaje se zbirajo v Raspberry Pi A+ s programsko opremo weewx.

Vremenska postaja - senzorji

Vantage Vue

Vremenska postaja - opis

Znamka postaje je Davis Vantage Vue, ki je okrnjena verzija hobi pol-profesionalne postaje Vantage Pro 2. Posebnost (in hkrati tudi pomanjkljivost) je, da ima vse senzorje združene: temperatura, vlažnost, tlak, smer in hitrost vetra ter padavine. Prednost je enostavna montaža ter kompaktnost, pomanjkljivost pa, da se senzorjev ne da ločiti. Senzor za temperaturo bi po pravilih moral biti nameščen v vremenski hišici 2 metra nad travnato površino.

Davis postaje imajo kvaliteten ščit za temperaturni senzor, tako da tudi v poletnem času ne prihaja do pregrevanja in posledično previsokih izmerkov temperature. Ob hladnih in vetrovno mirnih jutrih je izmerjena temperatura na 18 metrih nekoliko višja od temperature pri tleh. Razlika je lahko tudi do 1-2°C, odvisno od drugih pogojev.

Hitrost in smer vetra sta osvežena v 2,5 sekundnih intervalih, ostali podatki pa v intervalih nekje do 1 minute. Postaja nima senzorja za sončno obsevanje in UV indeks.

Pogled proti severu

Pogled proti severu

Pogled proti vzhodu

Pogled proti vzhodu

Pogled proti jugu

Pogled proti jugu

Pogled proti zahodu

Pogled proti zahodu